Venstres borgmesterkandidat: ”Kvindelig repræsentation er ikke et mål”

En lige kønsrepræsentation i byrådet er ikke et mål for Venstres borgmesterkandidat i Randers, Christian Brøns (V)

Af Tenna Linnet

Der behøver ikke at være lige mange kvinder og mænd i Venstre. Ikke hvis det er op til Venstres borgmesterkandidat i Randers, Christian Brøns (V).

Ved kommunalvalgene i Randers er kun hver tredje opstillede kandidat fra Venstre en kvinde, og kun to ud af Venstres otte nuværende byrådsmedlemmer er kvinder.

Christian Brøns (V) er borgmesterkandidat og 1. viceborgmester i Randers Kommune. / © Randers kommune

Ikke et problem

Christian Brøns går ind for ligestilling. Men han ser det ikke som et problem, at der ikke er flere kvindelige kandidater i Venstre.

”Jeg synes ikke, det er en interessant præmis, at vi skal have en lige repræsentation. Jeg synes, det er vigtigst, at politikerne repræsenterer randrusianernes holdninger.”

Kilde: Kmdvalg.dk
Kilde: Kmdvalg.dk

I Socialdemokratiet er andelen af kvindelige kandidater 46%. Men det er ikke en målsætning for Christian Brøns.

”Det særlige ved et demokrati er jo, at uanset om jeg bliver borgmester eller ej, så får vælgerne det byråd, de ønsker ved valget i efteråret. For mig er det et stærkere resultat, end at kønsfordelingen er lige.”

Rosa Lykke Yde (SF) er et af de byrådsmedlemmer, der ønsker, at flere kvinder stiller op ved det kommende valg.

”Når der er færre kandidater at vælge imellem af et specielt køn, afspejler det bare, at rammerne ikke opfordrer kvinder til at stille op. Det er ærgerligt for demokratiet og for den offentlige debat,” siger hun.

Et demokratisk problem

Kvinder er generelt underrepræsenterede i kommunalpolitik. Det fortæller forsker i dansk ligestillingspolitik Jytte Larsen.

”Kommunalpolitik er fuldstændig kvindeskæv. Det er et stort demokratisk problem i Danmark, fordi partierne ikke gør noget. De gør ikke tilstrækkeligt meget for at prikke de kvindelige kandidater på skulderen, og så bliver det mændene, der får posterne,” siger hun.

Danmark har kun 14 kvindelige borgmestre ud af 98, og vi halter også bagefter sammenlignet med nabolandene.

”Danmark påstår, at vi er verdensmestre i ligestilling, og det er én af vores nationale dyder, men hvor vi før har ligget i toppen med de nordiske lande, er vi nu blevet overhalet. Vi skal ret langt ned i statistikkerne for at finde Danmark,” siger Jytte Larsen.

Ifølge en ligestillingsrapport fra 2020 ligger Island på førstepladsen i ligestilling. Norge, Sverige og Finland ligger også i toppen, men Danmark må nøjes med at være nummer 14.

”Man kan ikke stille spørgsmålstegn ved, om det er et problem, at der mangler kvinder i dansk kommunalpolitik,” siger Jytte Larsen.